PolskiAutohandel.pl

Z ostatniej chwili
  • Akcyza – ważne zmiany! Na stronie Rządowego Centrum Legislacji, opublikowany został Projekt rozporządzenia Ministra Finansów zmieniającego rozporządzenie w sprawie wzoru dokumentów potwierdzających zapłatę akcyzy na terytorium kraju od samochodu osobowego nabytego wewnątrzwspólnotowo lub brak...
  • Koniec z Akcyzą! Jest zgoda Kmisji Europejskiej! 18 grudnia 2018 r. Komisja Europejska stwierdziła, że zwolnienie od podatku akcyzowego pojazdów elektrycznych, hybrydowych i z napędem wodorowym nie stanowi pomocy publicznej i może być stosowane w prawie krajowym. ...
  • Zwrot AKCYZY – projekt rozporządzenia. W dniu dzisiejszym na stronie Rządowego Centrum Legislacji opublikowany został projekt rozporządzenia Ministra Finansów zmieniający rozporządzenie w sprawie zwrotu akcyzy od samochodu osobowego. W uzasadnieniu przeczytamy, że „Projekt rozporządzenia Ministra...
  • Import aut używanych rośnie o ponad 20%. A co ze sprzedażą? W marcu sprowadziliśmy do Polski ponad 89 tysięcy używanych samochodów osobowych i dostawczych do 3,5 tony. Oznacza to ponad 20 procentowy wzrost w porównaniu do lutego bieżącego roku. Jeżeli tak...
  • AKCYZA – drobne zmiany. Czy istotne? Ministerstwo Finansów opracowało dwa projekty rozporządzeń konieczne do dostosowania treści istniejących rozporządzeń do zmian wprowadzanych ustawą z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców oraz innych ustaw dotyczących działalności gospodarczej....

Opłata Produktowa -Sprawozdania za lata 2013-2018

Luty 08
09:22 2019

Jak zapewne wiecie coraz więcej osób dostaje z Urzędów Marszałkowskich wezwania do rozliczenia Opłaty Produktowej za lata 2013-2018.

Co możemy z tym zrobić?

Oczywiście możemy się odwoływać. Stowarzyszenie Komisów.pl przygotowało dla wszystkich członków odpowiedzi na wezwania z Urzędów Marszałkowskich. Jeżeli chcecie „pójść tą drogą” i potrzebne jest Wam takie pismo, napiszcie na biuro@sk.org.pl

Część z Was nie ma ochoty przepychać się pismami z Urzędem Marszałkowskim i chce się rozliczyć od razu.

Jak to zrobić?

Żeby wypełnić sprawozdania, należy ustalić masy sprowadzonych produktów, obliczyć wymagane i osiągnięte poziomy odzysku oraz recyklingu i obliczyć opłatę produktową. Przygotowane sprawozdania, należy złożyć do Urzędu Marszałkowskiego. Listę wszystkich sprawozdań znajdziecie niżej.

Wszystkie sprawozdania wypełniamy zgodnie z opisami w nich zamieszczonymi oraz według stawek z rozporządzeń Ministra Środowiska.

Obecnie obowiązujące ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 16 grudnia 2014 r. w sprawie szczegółowych stawek opłat produktowych dla poszczególnych produktów znajdziecie – TUTAJ

Obowiązujące od 1 stycznia 2011 do końca 2014 roku ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 29 grudnia 2010 r. w sprawie szczegółowych stawek opłat produktowych dla poszczególnych produktów znajdziecie – TUTAJ

Lista sprawozdań, które zgodnie z przepisami powinniśmy złożyć:

nr1-sprawozdanie OŚ-OP1 o wysokości należnej opłaty produktowej

nr2-sprawozdanie_o_rodzaju_ilosci_i_masie_wprowadzonych_do_obrotu_baterii_i_akumulatorow

nr3-sprawozdanie_o_wysokosci_srodkow_przeznaczonych_na_publiczne_kampanie_edukacyjne

nr4-wykaz_zakladow_przetwarzania_zuzytych_baterii_i_akumulatorow

nr5-sprawozdanie_o_wysokosci_naleznej_oplaty_produktowej_z_tytulu_nieosiagniecia_wymaganego…

nr6-sprawozdanie_o_osiagnietych_poziomach_zbierania_zuzytych_baterii_przenosnych…

Sprawozdania możecie przygotować sami lub skorzystać z oferty firmy Ekoraport, która przygotuje je dla Was.

Na jakich zasadach możemy zlecić przygotowanie sprawozdań firmie Ekoraport?

Ekoraport może przygotować dla Was sprawozdania zgodnie z Regulaminem:

1. Usługa polega na sporządzeniu sprawozdań OŚ-OP1 za opony i oleje oraz zestawu sprawozdań za baterie i akumulatory wprowadzone na rynek krajowy. Sprawozdania zostaną przygotowane na podstawie wymaganych danych, przekazanych przez formularz zamieszczony niżej.

2. Wykonawcą usługi jest Ekoraport Piotr Żakowski zwany dalej zleceniobiorcą.

2. Cena usługi wynosi 200zł netto, za każdy rok sprawozdawczy.

3. Warunkiem wykonania usługi jest opłacenie faktury pro forma. Po opłaceniu faktury pro forma zestaw zamówionych sprawozdań zostanie przesłany drogą mailową wraz z fakturą VAT.

4. Wszelkie poprawki i korekty do sprawozdań wynikające z winy zleceniobiorcy oraz na wniosek urzędów wykonywane są nieodpłatnie i przesłane w uzgodnionym terminie drogą elektroniczną . Wszelkie korekty wynikające z błędnych danych lub z winy zleceniodawcy wykonywane są odpłatnie. Cena korekty na wniosek zleceniodawcy wynosi 50 zł za każdy rok sprawozdawczy. Korekty wynikające w winy zleceniodawcy wraz fakturą VAT zostaną przesłane drogą elektroniczną po opłaceniu proformy.

5. Za usługę zostanie wystawiona faktura VAT, która zostanie przesłana drogą elektroniczną.

6. Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Ekoraport Piotr Żakowski, ul.Dickensa 34. 02-382 Warszawa. Dane będą przetwarzane w celu wykonania usługi. Dane będą przekazywane do biura księgowego. Dane będą przechowywane przez okres 5 lat.

Jeżeli przedstawione wyżej warunki Wam odpowiadają i jesteście zainteresowani współpracą z firmą Ekoraport, wypełnijcie formularz.

Opłata produktowa za jedno auto średnio wyniesie ok. 80-90 zł

UWAGA !

PROSZĘ O SKRUPULATNE WYPEŁNIENIE FORMULARZA!

Adres Firmy:

Województwo

Marszałek Województwa

UWAGA !!!
Niżej podaj ilość samochodów sprowadzonych w latach za które chcesz się rozliczyć.

Jeżeli nie sprowadzałeś samochodów w któryś roku to wpisz "0" w danych za ten rok.

UWAGA! Jeżeli w 2018 roku podpisałeś umowę z Organizacją Odzysku pozostaw to pole puste.

Jeżeli posiadasz numer rejestrowy BDO podaj go niżej. Jeżeli nie masz tego numeru wpisz BRAK.

Tutaj możesz wpisać dodatkowe informacje: